Fundamentale bevægelser, som er nødvendige for optimal performance

I sportensverden er det meget svært at forudsige hvilke positioner og bevægelser vi bliver udsat for. Nogle sportsgrene har mere lukkede færdigheder, mens andre har mere åbne.

Lad os starte med at forstå begreberne lukkede og åbne færdigheder.

Lukkede færdighederÅbne færdigheder
Lukkede færdigheder udføres i et forudsigeligt og stabilt miljø, hvor forholdene ændrer sig minimalt.Åbne færdigheder udføres i et dynamisk og uforudsigeligt miljø, hvor forholdene ændrer sig konstant.
Der er et minimum af ydre faktorer, som påvirker atletens performance. Ydre faktorer kan blandt andet være modstandere, omgivelser, vind og vejr.Ydre faktorer som modstandere, vejret og terrænet spiller en afgørende rolle i udførelsen af færdighederne.
De involverer gentagne og forudsigelige bevægelser, der kan trænes og finpudses med gentagelse.Udøveren skal hurtigt tilpasse sig og træffe beslutninger baseret på det, der sker omkring dem.
Eksempl på sportsgrene der har lukkede færdigheder: vægtløftning, dart, gymnastik, og svømning (indendørs).Eksempel på sportsgrene der har åbne færdigheder: fodbold, basketball, tennis og boksning.

Uanset sportsgrenens natur (åben eller lukket), er det væsentligt at udøveren mestre de fundamentale bevægelser, for at kunne præstere bedst muligt. Det er klart at de åbne færdigheder stiller større krav til atletens mangfoldighed i bevægelserne, hvor de lukkede sportsgrene kan specialisere sig i højere grad.

Men hvad er vores fundamentale bevægelser så?

Squat

Hinge

Lunge

Horisontalt pres

Horisontalt træk

Vertikalt pres

Vertikalt træk

Rotation

Hvad gør jeg så nu?

For at optimere performance er det vigtigt, at vi forbedre disse bevægelser gennem både styrke- og mobilitetstræning. Sørg for at arbejde på det teknik- og mobilitetsniveau du har, og undgå at starte for svært. Skab plads til løbende forbedring, og find målbare parametre så du kan følge din udvikling.

Ydermere bør du undersøge om din sport primært har lukkede eller åbne færdigheder, samt hvilke bevægelser der er afgørende for din præstation i sporten. Udvælg de vigtigste bevægelser og prioriter dem højest.

Hvis du selv står for at sammensætte programmet for din supplerende træning, så brug din ovenstående undersøgelse af sporten til at planlægge hvilke bevægelser, der skal optimeres i træningen. Husk et mix af styrke og mobilitet, så du ikke ender med nogle begrænsninger.


Træn hårdt, målrettet og fucking smart!

Hvis du ønsker hjælp til din supplerende træning, så hiv endeligt fat i mig.

/Oliver Bay
BARA Fitness ApS

Sports Performance Specialist

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *